Pĺznutie psa je nočná mora každého majiteľa. Ako to zvládnuť?

Pĺznutie psa je nočná mora každého majiteľa. Ako to zvládnuť?

Obsah

Radi sa dotýkame srsti psa, ale pokiaľ ostáva tam, kde má. Na jeho tele. Keď nám ostanú chumáče srsti na rukách alebo oblečení, tak to až také príjemne nie je. Ani v domácnosti sa potom nestíhame čudovať, odkiaľ sa tá srsť berie. Jeden deň ju upraceme a na ďalší deň je tu znova. 

Pĺznutie však patrí k životu so psíkom. Je to úplne normálny a prirodzený proces, ktorý prebieha u každého psa. My sa len musíme postarať o správnu starostlivosť a prevenciu. Takto dokážeme pĺznutie minimalizovať.

Najprv je ale dôležité poznať základy.

Prečo pes pĺzne?

Pĺznutie srsti je proces, v ktorom sa pes zbavuje starej, odumretej a v niektorých prípadoch poškodenej srsti. Zbavením sa starej srsti si automaticky vytvorí priestor pre budúci rast novej, zdravšej srsti. 

Srsť spĺňa funkciu ochrany, no jej hlavnou úlohou je regulácia telesnej teploty. Pes tak pĺzne hlavne preto, aby svoje telo prispôsobil ročným obdobiam a počasiu. Toto je prirodzená príčina pĺznutia. 

 plznutie_psa,_chlpy_na_sedacke_3.png

No pĺznutie môžu vyvolávať aj externé, menej prirodzené faktory. Najčastejšie to býva nevhodná strava alebo nedostatok potrebných látok zo stravy. Taktiež možné alergie alebo dokonca choroby. 

Netreba zabúdať ani na faktor stresu. Pĺznutie je aj obranný mechanizmus z hľadiska evolúcie. Keď v minulosti uhryzol psa iný predátor, tak pes uvoľnil časť svojej srsti, aby utiekol. Predátorovi tak ostala len plná papuľa chlpov. Dnes má podobný vplyv na vyvolanie tohto obranného mechanizmu práve stres. 

Je preto veľmi dôležité rozoznať, kedy ide o prirodzený stav pĺznutia a kedy sa za ním skrýva niečo vážnejšie. Najbežnejší ukazovateľ je abnormálna strata srsti. Taktiež pĺznutie iba na určitých častiach tela alebo úplná strata srsti.

V takýchto prípadoch je odporúčané navštíviť veterinára.

Ako pes pĺzne?

Niektoré plemená psov majú dve vrstvy srsti, niektoré len jednu a niektoré majú namiesto srsti vlasy. Pĺznu však všetky plemená psov, teda okrem tzv. naháčov (bezsrsté plemená).

Psy s dvoma vrstvami srsti majú vrchnú a spodnú srsť, teda podsadu. Vrchná časť (pesík) je odolnejšia a slúži ako tzv. štít, ktorý chráni jemnejšiu a teplejšiu podsadu pred mokrom, vetrom a rôznymi vonkajšími vplyvmi. Podsada je spodná srsť, ktorá slúži ako tepelná izolácia a vypadáva najmä tá. 

Psy s jednou vrstvou srsti majú iba vrchnú srsť (pesík) alebo vlasy. 

Možno ste zachytili názor, že hypoalergénne psy nepĺznu vôbec, ale to nie je pravda. Produkujú iba menej srsti, čo znamená, že pĺznu v menšom rozsahu a menej často. 

Pri frekvenciiintenzite pĺznutia je zase zásadný faktor plemeno psa. Väčšie plemená pĺznu viac, keďže ich srsť pokrýva väčšiu plochu. 

A pri intenzite nerozhoduje iba dĺžka srsti. Krátkosrsté a dlhosrsté plemená môžu pĺznuť rovnako intenzívne. Kratšiu srsť len logicky až tak nevidno. Okrem dĺžky srsti je podstatnejší faktor textúra srsti.

Hrubá, hustá a tvrdá srsť zvykne vypúšťať viac uvoľnenej srsti ako jemnejšia a rovná srsť. Intenzita pĺznutia všeobecne rastie aj s vekom psíka.

vycesana_srst_psa_pomocou_kefy.png

Najviac zvyknú pĺznuť plemená ako:

  • Akita
  • Aljašský malamut
  • Austrálsky ovčiak
  • Bígl
  • Bernský salašnícky pes
  • Borderská kólia
  • Corgi
  • Čau-čau
  • Dalmatín
  • Labradorský retríver
  • Mopslík
  • Nemecký ovčiak
  • Nemecký špic
  • Rottweiler
  • Shiba Inu
  • Sibírsky Husky
  • Zlatý retríver

Najmenej plznú plemená ako:

  • Bišon
  • Dlhosrstá čivava
  • Kokeršpaniel
  • Maltezak
  • Pudlík
  • Shih Tzu
  • Teriéry (Bostonský, Jack Russell, Škótsky, Yorkšír)

Kedy pes pĺzne?

Psy sú vždy v sezónnom cykle, ktorý sa mení v súlade s ročnými obdobiami, zmenami počasia a dĺžkou denných hodín. Historicky žili psy viac vonku, takže tradičný cyklus pĺznutia bol prechod zo zimy na leto a opačne. V súčasnosti trávia psy viac času vnútri, žijú s nami v teple a pod umelým svetlom, čo tento tradičný cyklus narúša.

Niektoré psy tak dnes pĺznu menej, ale celoročne. Väčšinou sú to tie s jednou vrstvou srsti alebo s vlasmi.

Psy s dvoma vrstvami srsti naopak pĺznu viac nárazovo, ale sezónne a to v jari a v jeseni. V jari zhadzujú prebytočnú podsadu, aby sa pripravili na teplé mesiace. V jeseni zase zhadzujú letnú vrstvu, aby si vytvorili priestor na rast hrubšej a teplejšej vrstvy na zimu. 

Ako zvládnuť pĺznutie psa? 

Pĺznutie nikdy úplne nezastavíte, no vďaka týmto princípom ho značne minimalizujete:

1. Najdôležitejšie je pravidelné vyčesávanie 

Čím dlhšia pauza prešla od posledného vyčesávania, tým viac času zaberie to nasledujúce vyčesávanie. A to sa psíkovi vôbec nemusí páčiť. Pre psa je dôležité vybudovanie návyku, preto sa odporúča vyčesávať aspoň raz týždenne. V sezóne pĺznutia pokojne aj každý druhý až tretí deň. 

Pes si na pravidelnosť rýchlo navykne a potom je viac než pravdepodobné, že sa mu to zapáči. Každý má predsa rád škrabkanie. 

Po česaní ho odmeňte chutným pamlskom, aby si to spojil s niečim príjemným. 

Nepodceňujte výber správnej kefy, rukavice či hrebeňa. Od toho závisí, aké účinné bude samotné vyčesávanie a aký zážitok si z toho psík odnesie. Ak kefa šklbe alebo škrabe, tak vám dá pes svoju nespokojnosť jasne najavo. 

furminator-IZIA-57872.jpg

Výber by ste mali zvážiť, lebo tu naozaj platí, že cena zodpovedá kvalite.

Kefa musí byť funkčná, preto dbajte hlavne na jej účel. Vždy ju vyberajte podľa plemena a typu srsti vášho psa. Taktiež podľa toho, či vyčesávate podsadu, alebo vrchnú srsť, prípadne vlasy

Niektoré kefy zachytávajú len uvoľnenú srsť. Niektoré idú hlbšie a vyťahajú aj srsť, ktorá je už uvoľnená, no ešte sama nevypadla. Iné zase vyčesávajú iba podsadu.

Berte v úvahu aj dĺžkuhustotu srsti psa. Na každú dĺžku a hustotu srsti je vhodnejší iný typ kefy alebo hrebeňa. Všeobecne sa odporúča mať po ruke jednu tvrdšiu, jednu mäkšiu a jednu masážnu kefu. 

vycesavanie_srsti_psa_pri_plznuti.png

A vždy používajte len produkty určené pre psa, nie pre mačky a už vôbec nie pre ľudí. 

2. Pomáha aj kúpanie

Kúpanie psovi srsť nielen čistí, ale zároveň pomáha v odstraňovaní odumretej srsti, ktorá je ešte poprepletaná s tou zdravou. V sezóne pĺznutia sa odporúča kúpať psa aspoň raz za 6-10 týždňov. Samozrejme je to individuálne a ak psíkovi kúpanie neprekáža, tak pokojne aj častejšie. 

Pri pĺznutí je ale dôležitý výber kvalitného šampónu a kondicionéru, ktorý obsahuje hydratačné látky. Hydratácia pokožky vytvára zdravšie a silnejšie folikuly, z ktorých vyrastá nová srsť. 

83572-167012.jpg

3. Nezabúdame na stravu a pitný režim

Intenzitu pĺznutia ovplyvňuje aj strava. V období pĺznutia je preto potrebné zabezpečiť psovi najmä dostatok proteínov vitamínov. 

Dôležité sú vitamíny A, B, C, D, E, K a rybie oleje. Na podporu zdravého rastu srsti sú jedným z najlepších doplnkov omega-3 mastné kyseliny. Pred užívaním doplnkov stravy by ste to však pre istotu mali prekonzultovať s veterinárom. 

8808-44399.jpg

Pri pĺznutí je dôležitý aj dodržaný pitný režim. Dehydrovaná a suchá pokožka totiž iba uľahčuje ďalšie vypadávanie srsti. 

4. S vyčesávaním ide ruka v ruke pravidelné upratovanie domácnosti 

Rutinu vyčesávania srsti je najlepšie hneď spojiť s následným upratovaním domácnosti

upratovanie_psich_chlpov_v_domacnosti.png

Srsť je totiž ukážkovým zberačom okolitého prachu a nečistôt. Samotná srsť nemusí byť alergénom, no chumáč chlpov na seba ľahko naviaže iné alergénne častice. Tie vám môžu vyvolávať alergickú reakciu alebo rôzne zdravotné nepríjemnosti. Nehovoriac o tom, že samotné chlpy sa po určitom čase rozložia na prach. A v domácnosti už aj bez toho nebýva núdza o prach.  

3317-3186.jpg

Doma by vám teda nemali chýbať odstraňovače chlpov a rôzne pomôcky na zber srsti z oblečenia, sedačky a podobne. Znova platí, že čím pravidelnejšie upratujete srsť doma, tým menej času vám to zakaždým zaberie.