Na čo nezabúdam počas výletu so psom

Na čo nezabúdam počas výletu so psom

Obsah

Pes je úžasným spoločníkom pre všetky outdoorové dobrodružstvá. Je vždy pripravený a ochotný vydať sa na cestu. No ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným. Pred samotným výjazdom si preto vždy pozriem náročnosť trasy, počasie a odporúčania horských služieb. Overím si tiež aj to, či je trasa povolená pre psy a či sú tam nejaké obmedzenia. 

page0_(1).jpg

Na čo nezabúdam počas výletu so psom?

V rámci našej výbavy nesmie chýbať krátky postroj pre psa, ale aj pre mňa, ktorý v kombinácií s bungee vodítkom umožňuje mať psa pod kontrolou a k tomu voľné ruky – win win situácia! Mať pripnutého psa je vo väčšine národných parkov povinné, čo zaisťuje jeho bezpečnosť, ale aj prevenciu pred naháňaním voľne žijúcej zveri.

DSC02622.JPG

Vždy beriem do úvahy potreby psa, ako moje vlastné. Okrem jedla a vody pre mňa, mám pri každej dlhšej túre zbalenú mäsovú vaničku, ktorú pes dostane spolu s vodou na doplnenie tekutín a udržanie energie. K tomu samozrejme patrí aj šikovná skladacia miska. Okrem iného mám po ruke vždy pamlsky na odmeňovanie a v neposlednom rade sáčky „veď vy viete načo“.

DSC02648.JPG

K praktickým „must have“ v mojom ruksaku patrí aj lekárnička pre psa, v ktorej mám vždy ochranné papučky pre prípad poranenia labky, či napr. entero zoo gel a nejaký druh dezinfekcie (napr. Betadine). Podľa predpovede počasia balím aj ochranný kabát, resp. pršiplášť. Veľa ľudí tvrdí, že ide o módny výstrelok, no takáto funkčná ochrana vie psovi dopomôcť ku komfortu pri silnom nárazovom vetre na hrebeňovke, či ochrániť ho pred premočením a následnou ťarchou nasiaknutej srsti.

page0(4).jpg

Nemenej dôležité je taktiež udržanie komfortu svalstva psíka pri oddychu v extrémnejších podmienkach. My sa na horskej chate dokážeme zohriať čajom, či sa prezliecť do suchého, váš psík je však odkázaný len a len na vás. 

page0_(2).jpg

V prípade, že plánujeme do turistiky zakomponovať lanovku, či iný druh verejnej dopravy, vždy mám na ruksaku zavesený košík, resp. náhubok.

Najdôležitejšia je však bezpečnosť, potom si človek môže plnými dúškami užívať krásy prírody v tej najlepšej chlpatej spoločnosti.

page0(3).jpg


Autor článku: @Bashitta